Hilda

Investigation Discovery

Publicerad 2015-04-11 08:01:03 i

Vi har haft den tv-boxen vi har nu i flera år och den har aldrig funkat som den ska. Har varit i kontakt med leverantören Boxer otaliga gången men utan önskad utgång. Men strunt i det, detta inlägg skulle inte vara ett sätt för mej att få ur mej frustrationen över det. Jag skulle istället komma fram till att pga detta gör vi relativt ofta kanalsökningar för att försöka komma till bukt med det problemet vi har just vid det tillfället. Och lika ofta som kanaler då försvinner, kommer nya till. Och det var vid ett sånt här tillfälle som den nya kanalen Investigation Discovery dök upp och jag ÄLSKAR den!! Så mycket att jag inte kommer i säng på kvällarna för jag ska bara kolla på ett avsnitt till.


Program som Helvetesdejter (lät ju supertöntigt insåg jag just, men det är riktigt otäckt), Verklighetens 112, Mord i familjen och Jag blev mördad gör att jag sitter klistrad långt efter läggdags!

Vet tyvärr inte än om vi bara har den här kanalen som smakprov för att den är helt ny eller om den tänker ingå i vårat sortiment. Men jag väljer att ett tag till vara lyckligt ovetande om det. 

Finns påskharen?

Publicerad 2015-04-08 21:05:54 i

En tradition jag har varit fast besluten att införa sen vi fick barn är äggjakt ute i trädgården under påsken. I år bestämde jag mej för att avsändaren skulle vara påskharen, för det är det man säger till barnen har jag lärt mej
Dessvärre har det varit lite mycket på sista tiden så vid lunch på långfredagen satt jag inlåst på toaletten, för att lyckas undgå Mios nyfikna frågor, och skrev lappar till äggjakten. För det visade sej att påskharen tydligen inte sysslar med sånt... 
Med någon vag bortförklaring sprang jag sen i ilfart runt på gården och gömde lapparna medans Viktor klädde på Mio. 
(Påminn mej nästa år att jag ska påbörja förberedelserna något tidigare.) 
I vilket fall så blev jakten en succé och en mycket nöjd kille hittade ett ägg fullt med skatter!


En sak som låg i hans ägg var en sån magisk handduk. Den ser ut som ett ägg, inte större än ett vanligt ägg, och när man spolar vatten på det blir det en handduk. Hysteriskt spännande för en treåring. Denna handduk hänger nu på hans krok i badrummet. 


Idag stod han och torkade händer när han utbrister: 
"Jag tycker om den här fina handduken som jag fick av pappa!" 
Snabbt som attan svarar jag att han inte alls fick den av pappa utan att det var jag som köpt den. Innan jag hann inse mitt misstag fortsätter han med: 
"Jaha... Men den låg ju i ägget jag fick av påskharen..."Barnböcker

Publicerad 2015-04-07 21:12:27 i

I julas körde vi med den omåttligt populära Pixibokskalendern till Mio. En ny lucka med en ny bok varje kväll. 
Helt perfekt! 


Men en kväll var jag så himla upprörd efter bokstunden. Kvällens bok var Stina Wirsens "Vem är söt?".


Den handlar om den gula katten, som är ful, för det säger kompisarna. 


Ja, dom kallas kompisarna, otroligt nog. Och för att göra en kort historia ännu kortare så är fågeln också ful, för den är gul. Sen är kompisarna också fula, för dom är krulliga. Och alla gråter. I slutet kommer kanin med chokladbollar och kommer fram till att brunt är den finaste färgen. 


Det jag tror gjorde mej allra mest förbannad var det faktum att Mio aldrig hade hört ordet ful. Inte så vi visste om det i alla fall. Och vi hade aldrig hört honom säga det. Plötslig bjöd vi in honom i en värld full av elakheter, mobbning och olika värden på olika personer. Nu kanske man tycker att jag borde ha slutat läsa ganska omedelbart om jag reagerade så här men jag var helt säker på att det skulle komma ett fantastiskt slut på historien, som dessvärre aldrig kom. Jag tror inte att Mio tog någon som helst skada av denna historia. Något jag däremot vet är att gult är hans absoluta favoritfärg, vilket känns lite extra bra efter detta!

Men det jag egentligen skulle komma fram till är något helt annat. Mio är sjuk och hemma från dagis. 
(Lägger till en parantes om att jag vet att det inte heter dagis längre. Men dagis var mycket lättar för Mio att säga när han var pytteliten och dessutom säger hans fröknar dagis vilket jag tycker är så härligt befriande. Dom har förstått att deras värde som förskolepedagoger inte förminskas pga ordet dagis.)
Efter att vi idag hade läst alla böcker som Mio ville läsa visste jag inte riktigt vad vi skulle roa oss med. Det slog mej att jag har appen Ztory på telefonen så vi började läsa böcker där istället. 
Av alla jag hade att välja på så fastnade jag för dessa supersöta konvolut. 


Helt utan en tanke på att alla dessa är skrivna av Stina Wirsen. Dessa och alla andra böcker vi läste. Det är ganska "hårda" böcker. Ord som ful och dum används i nästan alla och det är alltid någon som gråter. Men det finns en tanke bakom. Det uppstår funderingar som man kan diskutera med sitt barn. Blandat med de otroligt söta karaktärerna finns det orättvisor, avundsjuka och blodvite. 

Det är ju faktiskt så att alla barn kommer, helt säkert, få bekanta sej med olika situationer som kan upplevas som mindre angenäma. Och det kanske dummaste man kan göra är att låta barnet vara helt oförberedd och oförstående. Det man behöver göra är såklart att ge barnet verktygen för att själva lösa det som uppstår på ett bra sätt. Jag måste helt enkelt ångra allt jag kände den där decemberkvällen. 
Hatten av till Stina Wirsen som på ett fantastisk sätt ger småbarnsföräldrar chansen att på ett helt odramatiskt sätt lära sina barn rätt och fel så dom har chansen att göra rätt val i framtiden!

Separationsångest

Publicerad 2015-04-04 23:45:17 i

Tänkte lätta mina tankar angående den ganska vanliga företeelsen barns snuttar. Mio har en kanin som heter Nenne. Han är stor. Lite väl stor egentligen. 
Han blev en del av familjen för 125 veckor sen (tack Instagram för den uppgiften).

Efter lite huvudräkning har jag kommit fram till att Mio då var cirka ett halvår gammal. Alltså verkligen inte gammal nog för att bestämma saker själv, även om jag tyckte det kändes så relativt ofta. Men vi tyckte helt enkelt att det skulle vara fasligt mysigt för honom att ha en jämnstor sovkompis. Eller lite ännu större än jämnstor...

Inte förren han började på dagis nästan ett år senare insåg vi hur himla stor han var. Nenne alltså. Det blev lixom två barn att släpa ut till bilen varje morgon. 
Men det spelade ingen roll. Detta var Mios ovärdeliga kompis och han skulle med, överallt. Hela tiden! Jag vet inte hur många gånger jag har hört Mio säga "Jag älskar dej!" till honom. Eller "Du är min bästa vän!".

Han var med och lekte med spännande elektronik. 

Han var med på första dagisbilden.

Han var med på första bussturen. 


Och så vidare. Jag tror att ni förstår!
Och så kom det en morgon, en helt vanlig morgon trodde jag, när Mio sa att Nenne ville stanna hemma. Jag förklarade om och om igen att Nenne då inte skulle finnas på dagis när det blir dags för vila. Och inte heller om Mio slår sej och behöver tröst. Men det spelade visst ingen roll. Han ville vara hemma. Och det gick bra den dagen. Och nästa dag. Och nästa...

Det konstigaste med den här historien är min separationsångest. Jag har jättesvårt för att lämna Nenne på morgonen. Jag bäddar ner honom, klappar på honom och säger hej då med gråten i halsen medans Mio står ute på gården och stampar otåligt för att komma iväg. Hur det kan vara...Om

Min profilbild

Hilda

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela